Wednesday, July 20, 2011

BerbEen prachtige "Berb" van 72 cm en 4.1 kg

Vandaag op vis expeditie geweest naar Limburg op aldaar in een van de mooie beken op barbeel te gaan vissen. Op 3.30 uur de wekker gezet, gaan rijden om proberen rond de schemering op de plaats van bestemming aan te komen. Rond half zes op de stek gearriveerd , nog even snel de bedachte tacktiek in mijzelf doornemen. Of direkt een lading voer op de stek het water in, of simpel beginnen met een stukje kaas. Het is nog vroeg en wie weet ligt er al barbeel op de stek, dus er gaat een stukje kaas op de haak. Niet een gewoon blokje maar een tot bolletje gekneed hoopje gerapste kaas.
Het bolletje wordt vervolgens rond een maat 8 haak gekneed en de montage kan te water. Montage is ook simpel: haak, op 60 cm een stuitje , rubbel kraaltje, quick connector en dan afwijkend, op ongeveer een meter van het eerste stuitje zit nog een stuitje wat een olivettie loodje van 4 gram stopt. Het lood bestaat om te beginnen uit een enigzins afgeplat wartellood van 20 gram. Met het 2e loodje probeer ik de eerste 1 .5 meter lijn vlak op de bodem te krijgen zodat de barbel hier niet in zwemt en valse aanbeten geeft.
Bolletje kaas gaat te water en nu maar rustig wachten. En rustig is het hier in het prachtige Limburgse landschap ! Na een half uur de eerte korte tik op de top, vis! Geduldig blijven wachten, kan ook kopvoorn zijn. Dan ineens gaat het snel. Even voor 7 uur een harde ruk aan mijn hengeltop, in een reflex sla Ik aan en... hangen! Een “berb, (op zijn Limburgs)” kan niet missen, een pittige strijd begint. De barbeel probeert alle lastige hoeken van zijn jachtterrein op te zoeken, maar de vluchten worden, weliswaar met moeite, gepareerd met de Hardy Marksman 14 ft.floatrod . Na een paar minuten glijd de er een prachtige barbeel het net in. De eerste en dat al zo vroeg. Snel foto's maken, meten en wegen. Het wordt 64 cm en 3.1 kg, geen slecht begin.
Alles opgeruimd, wat gedronken, wat voer op de stek met behulp van de baitdropper gevoerd. Het voer bestaat uit gekiemde hennep met casters, maden en gerapste kaas.


barbeel 64 cm.3.1 kg


Een lekker mix, als je er van houdt....
Nieuw bolletje kaas gaat te water, de emmer met allerlei soorten pellets, softhookers enz. Laat ik nog maar links liggen. Na koud een half uur is het weer prijs, zelfde scenario, 65 cm deze keer. Ik kan mijn geluk niet op en dat alles voor 8 uur s'ochtends.Een lekkere mix in de baitdropper

Weer een stuk of 10 baitdroppers vol op de stek te water gelaten. Nog een andere hengel opgetuigd in de hoop hier een kopvoorn op de vangen. De haak beaasd met een 10 tal maden gaat te water. Even uitrusten van al deze inspanningen, in mijn ooghoeken zie ik mijn hengeltop wat heen en weer gaan, gevolgd door een harde ruk, de Rapidex centrepin gilt het uit, hangen en.... weer een barbeel, dit kan niet waar zijn. Deze hengel is een stuk lichter maar heeft gelukkig wat ruggegraat zodat de barbeel toch snel uitgedrild kan worden.
Nummer 3, 63 cm.


Barbeel nummer 2 op de Hardy Marksman 14 Floatrod en Hardy Conquest centrepin

Tussen door nog een paar maal misgeslagen, dan is het stil. Even rust, plotseling uit het niets wordt mijn hengel bijna uit de steunen gerukt, in een reflex sla ik aan maar de vis heeft zich al geprikt door het bolletje kaas heen. De eerste 3 barbelen waren sterk, maar dit slaat alles. Alsof ik een onderzeeboot gehaakt heb, geen houden aan. Eerst schiet de vis naar het midden van het water, gelukkig, nee he, pijlsnel omgedraaid zo de bomen onder. Ik vrees het ergste. Enkele woeste rukken maken een eind aan deze dril. Helaas, lijn gebroken.
Toch nog maar even verder vissen, het laatse voer wordt met de baitdropper te water gelaten. De baitdropper heeft als grote voordeel dat het voer pas op de bodem in het water op de stek terecht komt.
Werp je het voer simpel weg de stroming in dan hebben de vissen 1 kilometer verder op een feestmaal, maar op je stek zelf ligt bijna geen voer.
Met het laatste beetje kaas wordt nog een bolletje gemaakt en voor de verandering nog wat casters er bij gekneed. Tot mijn verbazing sta ik na een kwartier met de vierde barbeel voor de kamera. Deze is groter, 72 cm.
Geweldig afsluiter deze vis, een dag om nooit te vergeten !

7 comments:

FER said...

Super trip zo naar het zuiden des lands. Ook goed om te lezen hoe je het voor elkaar gekregen hebt want begin Sept. ga ik met een aantal vrienden de Maas onveilig maken en Barbeel vangen is daar ook één van de doelen.
Grtx,
FER

Marcel said...

Hey John

Zo zie je maar dat de aanhouder altijd wint en 4 stuks is niet mis zeg wat een superdag man !!!


Groeten Marcel

John Riegman said...

@Marcel, gelukkig zat het deze keer mee, vorige sessie van 2 dagen helemaal niets. Foutje in de techniek en tactiek.

@Fer, het is wel een reis telkens naar Limburg, maar de beloning was groots deze keer. Alvast succes met de vangsten in de Maas, ik lees het t.z.t wel.

IamBarbeel said...

Vette shit John.
Ik ben net terug uit de Ardennen. Door zeer moeilijke omstandigheden toch 2 Barbelen weten te verzilveren. Deze lagen achter een steen op 20 cm water.
Dit leverde top sport op de centerpin

John Riegman said...

Ik had er 3 op de pin. Op de Hardy 2 stuks en 1 op de Rapidex. Het 4e exemplaar "gewoon" met een molen.
Het is inderdaad topsport op de centrepin, goed geconcentreerd blijven drillen, foutje wordt direkt afgestraft.

groet...John

Mike said...

John

Hele mooie vangsten 4 stuks glimmende groengoude barbelen. Trouwens mooie floatrod de hardy.
Mike

John Riegman said...

Hallo Mike, waren inderdaad mooie barbelen. Op 4 stuks had ik helemaal niet gerekend gezien de slechte vangsten van dit jaar.
De floatrod bevalt prima voor het vissen met lichte loodjes tot zo'n 30 gram in combinatie met de centrepin.
Goede vangst!

groet....John R