Wednesday, January 14, 2015

De centrepin nader bekenen

Het jaar 2015 is al weer even bezig, maar het huidige weer lokt mij nog niet erg naar de waterkant om een vis proberen te vangen. Dan maar eens wat over het gebruikte materiaal schrijven.
J.W young & Sons Rapidex II centrepin

Zoals jullie lezers wel merken ben ik een liefhebber van het vissen met een centrepin in plaats van een molen. Deze voorliefde is destijds ontstaan door de serie a Passion for Angling met als hoofdrol spelers Chris Yates en Bob James. Tijdens de aflevering “Mid winter Madness” zag ik hen vissen met een soort reel op een stromend riviertje the Kenneth. Ik kon er geen genoeg van krijgen. Ik zou ook op deze manier gaan vissen. Centrepin aangeschaft, een J.W young & Sons Rapidex II, kostte destijds maar F280,- Effijn ik had de begeerde centrepin maar wist niet goed wat ik er mee aan moest, uiteindelijk maar verkocht. Stom achteraf gezien, maar het is niet anders.
Door de jaren heen veranderde mijn visserij en ik ging meer op de rivieren vissen, met name de Oude Maas, stromend water dus. . De centrepin kwam weer in het vizier. Via Marktplaats voor een prikkie van €50 een Okuma Aventa centrepin gekocht. Een heel ander soort centrepin. Gelagerd, gefreesd uit aluminium.Loopt als een zonnetje,maar met een uitstraling van niets. Groot pluspunt is dat zelfs met een hele lichte stroming van het water geeft deze centrepin pin al lijn af. Het nadeel vindt ik persoonlijk het ontbreken van een lijnvenster. Langs de Oude Maas staat er vaak behoorlijk veel wind, hierdoor gebeurde het regelmatig dat de lijn van de drum van de centrepin afwaaide. Met alle gevolgen van dien. Om dit op de lossen heb ik deze centrepin voorzien van een lijnvenster. Hierdoor blijft de lijn netjes op de drum zitten ook tijdens sessies met veel wind.
De Okuma Aventa centrepin

Ik kreeg de smaak van het vissen met de centrepin te pakken. Via een bevriend visser een andere Young$Sons Rapidex 2 centrepin weten te bemachtigen voor een heel schappelijke prijs. Dit was toch meer wat ik zocht. Klassieke uitstraling, spinnende weliswaar niet eindeloos als de Okuma maar dit hoefde niet. Dit type centrepin is een true pin. Deze centrepin pin is niet gelagerd maar draait op de nauwkeurig gedraaide as en bus. Ik wilde deze voor zeelt en karper gaan inzetten. En met succes. Menige vis heeft deze centrepin laten krijsen.
Creel, splitcane rod, centrepin....traditional angling tackle.


Hardy bracht vervolgens een nieuwe serie centrepins uit. Via via ook deze Hardy Conquest aangeschaft. Een pin die van alles wel en niet heeft. Een redelijk klassieke uitstraling. Niet gelagerd, een zgn. true pin. Met een plastic mechanisme voor de ratel...pfff. We hebben het over Hardy wel te verstaan. Al met al toch een fijne centrepin waar diverse grote barbelen en windes mee gevangen zijn.

De Hardy Conquest centrepin

Op internet veel gelezen over het vissen met de centrepin in Engeland, al waar dit veel meer gemeengoed is. De Speedia centrepin werd regelmatig genoemd. Mijn eigen in deze centrepin verdiept en achter dit type/merk zit echt een hele geschiedenis.De eerste types dateren vanuit de jaren 50 tot de laatste types begin jaren 80. Diverse types zijn door de jaren heen gemaakt. Na verscheidene malen op Ebay geboden te hebben en achter het net gevist te hebben had ik eindelijk toch een mooie Speedia tegen een evenzo mooie prijs te pakken. In “mint state” hmmm bij aankomst in Nederland bleek de Speedia in “mint state”gebracht te zijn met een kwast verf. Na alle verf verwijderd te hebben en deze opnieuw netjes van een zwarte laklaag voorzien te hebben was het een prachtige centrepin. Een centrepin met een echte klassieke uitstraling en die tevens liep als een zonnetje. Vele vissen in allerlei formaten zijn gevangen met diverse hengels. De Speedia narrow drum centrepin, een echt werkpaard. Mogelijk dat ik nog eens een wide drum aanschaf voor de karper en barbeel.
De Speedia narrow drum centrepin

De vitrine kast was nog niet vol, via Ebay een bod gedaan op 3 stuks centrepin. Een gok want geen van alle was in werkende staat. Na een dag knutselen had ik een Young &Sons Seldex uit 1958 weer geheel werkend gekregen. Een hele sterke wide drum centrepin welke niet minuten lang spint maar wel bestand is tegen een zware dril.
Zoals je kunt lezen is het vissen met de centrepin niet langer beperkt gebleven bij mij tot het vissen op kabbelende stroompjes in het Zuiden des lands maar wordt de centrepin algemeen ingezet bij mijn visserijen.

10 comments:

Unknown said...

Leuk verhaal John. Voor mij word het ook eens tijd om over te stappen van de standaard molen naar een pin. Binnenkort eens opzoek dan maar!

John Riegman said...

Zul je spijt van krijgen Benny!

Unknown said...

Spijt John? Je zal toch zeker geen spijt bedoelen?

John Riegman said...

Haha,, Benny, even te vlug getypt, inderdaad GEEN spijt van krijgen, zeker met dat prachtige water bij jou in de buurt.

Unknown said...

Ik kon het me al niet voorstellen haha! Inderdaad dit water schreeuwt om een centrepin eigenlijk. Dit jaar eens wat meer meters maken met de dobber dat is het voornemen :)

Unknown said...

Leuke blog, John.

Ik kende je blog maar soms zie ik door de webistes de (goede) blogs niet meer. Ik zal jou een plekej in mijn lijst geven. Kan ik veel van leren (theoretisch) als beginnende CP visser. :)
De eerste is inmiddels gevangen, dus op naar de volgende. Heb net gevoerd en zet er veelbelovend uit. Ondanks de oostenwind en koude 's nachts (nu 5 graden, vannacht vriespunt).

Ik zal regelmatig kijken.

Heb trouwens naast de Shakespeare Golden Eagle nu ook de Okuma ??? 67 in huis (tweedehands). Daar wil ik nog mee beginnen, maar eerst die Shakespeare leren kennen. Heb ook al eens geboden op een Rapidex van JW Young maar die was al verkocht. :(

ga zo door!

John Riegman said...

Hallo Frenk,mooi dat je al een karper op de centrepin gevangen hebt. De Rapidex van Young is een hele fijne pin voor het penvissen. Ik bied ook af en toe op EBAY UK maar het valt niet mee, meestal vis ik ook naast het net:)
Succes met de vangst!

Unknown said...

Mag ik weten wat ongeveer de richtprijs is voor een redelijk in staat zijnde rapidex 1 of 2?

John Riegman said...

Hallo Frenk,
Toevallig staat er 1 op de volgende site voor 65 pond+ de verzendkosten, dan kom je rond de 100 euro te zitten. Betrouwbare verkoper overigens.
http://www.collectablevintagetackle.co.uk/store?category=reels-centrepin

ff scrollen naar halverweg deze pagina

groet...John

Unknown said...

John,

Salaris is binnen en meteen besteld :)
Al contact gehad met Tim, dus zal goed komen.

Ben nog niet zo thuis in de Engelse vintage sites, ga er zeker verder zoeken!

Ik zal de nieuwe aanwinst binnenkort op mijn blog zetten.

Thanx

Frenk de Gruiter