Sunday, April 6, 2014

Bescheiden blijven...


I want it all, I want nowwwww klinkt Queen uit de boxen van de auto op weg naar mijn visstek in de vroege ochtend. Laat ik mij maar wat bescheidener opstellen denk ik. De vis sessies van 2014 hebben, ondanks het uitblijven van de winter en al lente temperaturen in februari, weinig vis ogeleverd. Op enkele blank en ruisvoorns na, liet de brasem, zeelt en karper zich niet zien.
Diverse ariaas komen mij tegemoed al lopend op weg naar mijn visstek. Merels, winterkoninkjes, lijsters allen hebben ze het hoogste lied. Op de stek aangekomen eerst een paar handen versgekookte hennep in het water mikken, een 20 tal meter verderop het ritueel herhalen. Nu rustig gaan zitten, pennetje te water met als aas een worm en genieten maar. Dat genieten veranderd al snel in ergeren...helaas. Het gemaal ergens onder de snelweg draait volop. Het stroomt flink en daardoor wordt mijn pen telkens ondergetrokken. Pfffff nog maar even doortobben,loodjes erbij, diepte anders afstellen, niets helpt.
Huisvlijt

Dan maar verhuizen naar de volgende stek. Hier stroomt het nog lichtjes maar het is goed te doen. Op de voerstek zijn zelfs wat belletjes te zien, azende vis! Na een kwartier volgt de eerste goede aanbeet de pen zakt rustig weg. Ik tik aan en jawel een exemplaar vis van formaat trekt aan de andere kan van de lijn. De Speedia centrepin geeft wat lijn, en even later, zie daar, een brasem, rijkelijk gevuld met kuit, glijdt onder de kant het Balcombe net in.
Een centimer of 50 schat ik de vis, na een kiekje genomen te hebben gaat de vis weer terug het water in. Een paar handjes hennep op de stek, gevolgt door een pen gemaakt in een winterproject. Een porcupine quil float, oftewel een stekelvarkens pen zijn samen met swan quils floats tijdens de afgelopen winterstop met nijvere handen gemaakt. Even als de bijbehorende float tube.

De eerste brasem in het old school Balcombe net.

Het blijft stil op de stek. Het aas maar wat kleiner nemen, een klein wormpje op een haakmaat 10, mogelijk goed voor een mooie voorn. Als ik inmiddels aan het inpakken ben glijdt de pen nogmaals weg, wederom komt een brasem onder het net,deze is nog groter en zwaarder, 60 cm precies.
I want it allllll is het niet geworden geen brasem, zeelt, karper en hoog op de verlanglijst een kroeskarper in 1 sessie. Maar een bescheiden begin met 2 mooie brasems doet het vuur weer oplaaien. Wordt vevolgd!

9 comments:

Marcel said...

Hey John,

Laat het vuur maar weer oplaaien en gewoon weer lekker vissen.

Ik ben wel benieuwd naar je pennen en hou me eventueel wel een keer aanbevolen.(voor de verzameling)

Groeten Marcel

spinner said...

Hoi John,

Leuk verslag weer,een hoop vis en vooral genieten toegewenst dit seizoen.

mvg andre [spinvisser]

Kurt van bever said...

Hallo ,
Dat is me een prachtige hengel, zooooo dun !
Zelfbouw ?

Kurt van bever said...

Hallo ,
Dat is me een prachtige hengel, zooooo dun !
Zelfbouw ?

John Riegman said...

@Marcel, stekelvarken stekels afgelopen winter op Marktplaats besteld en hiervan wat mooie pennen gemaakt, zwanenveren en ganzen veren genoeg in de regio.

John Riegman said...

@Spinner, bedankt jij ook een goede vangst voor dit jaar!

John Riegman said...

@Kurt, hengel is inderdaad een zelfbouw project, gemaakt op een BB float rod, hele fijne lichte hengel.

John Riegman said...

@Kurt, correctie de hengel is gemaakt op een Flexfloat blank van Bart Bakker

Kurt van bever said...

Ok bedankt !