Monday, April 9, 2012

Lente zeeltDe eerste zeelt van het jaar.


Lange onderbroek, thermoshirt, fleecejas en een dikke winterjas. Ik ben op mijn Paas best gekleed om te gaan vissen op zeelt. Begin april is een uitstekende tijd om op zeelt te vissen. Helaas, het weer is de afgelopen dagen niet bepaald gunstig geweest voor goede vangsten. Koude noorden wind, graadje of 8 overdag, nachtvorst. Goede vrijdag was al op niets uitgelopen. Een aanbeet gehad en gemist. Vandaag,eerste Paasdag, toch nog maar een poging wagen om een zeelt te vangen. Om een uur of 7 opgestaan en vol goede moed op een interesante stek gaan ziten. Paar handen gekiemde hennep, wat pellets en casters gevoerd. De Hardy Marksman float rod en de Hardy Conquest centrepin opgetuigd. Als pen een Drennan pauwpen welke 3 BB's draagt. Haakje nr.10... nog even de knoop extra controleren.
Een tromgeroffel doorbreekt het uitbundige gezang van allerlei zangvogels. Trrrrrrrrr...trrrrrrr...trrrrrr gaat het. Alsof er iemand naar het schavot gebracht wordt, niet te hopen dat ik het wordt. Het blijken bonte spechten te zijn die de aandacht van elkaar proberen te trekken door middel van een roffel op een boomstam.

Zeelt van 48 cm.op zijn Paasbest gekleed in zijn groene pak.

Ik peil de diepte van het water. De pen een stukje dieper zetten, de haak beazen,inwerpen en het vissen kan beginnen. Zodra de pen op zijn plaats staat zakt deze toch weer langzaam weg. Toch niet goed op de juiste diepte ingesteld, de pen beweegt wat en zakt nog verder weg. Ik twijfel even, toch maar aanslaan, het lijkt wel en aanbeet. Direkt gaat de hengel in gevechtsstand, ik voel een oude bekende aan de andere kant van de lijn knokken, zeelt! Na een korte dril komt de eerste zeelt van het jaar op de kant. Voorzichtig onthaken,even meten 43 cm en wat foto's maken. De kop is eraf.

Een handje hennep gaat de stek op en ik maak de hengel in gereedheid voor meer. Al snel verschijnt er een enkele belletje aan het wateroppervlak, gevolgd door wat tikjes op de pen. Langzaam duikt de pen de diepte in. Wederom gaat de hengel in gevechtsstand en....zo te voelen weer een zeelt. Krachtige slagen maakt de zeelt aan de andere kant van de lijn. Deze zeelt is voelbaar sterker en eenmaal op de kant meet deze zeelt 48 cm.

Klein hoefblad een echte lentebode, als medicijn al in gebruik bij de Romeinen

Ik kan mijn geluk niet op, in 20 minuten tijd 2 aanbeten gehad en daarmee 2 zeelten weten te vangen, prachtig!
Ondanks de koude is voor mij de lente nu echt begonnen.

5 comments:

spinner said...

Hoi John ,

mooie vangst , zo heb je geen tijd om het koud te krijgen .

MVG Andre

FER said...

Hi John,
Wow, de buit was snel binnen. Zelf net ff gestopt op de zeelt vanwege de kou. Begint gelijk weer te kriebelen, lentekriebels!

Grtx,
FER

John Riegman said...

@Andre, een mooie vangst doet inderdaad de kou vergeten.

@Fer, doorgaan met zeelt vissen zou ik zeggen.Begin april is de tijd van het jaar om goed zeelt te vangen, zo heb ik de afgelopen paar jaar ondervonden.

Arjan Snoeij said...

Hallo John,

Ik heb gisteren op exact de zelfde plek zitten vissen, je raad het al, op zeelt.

Ik kon er gisteren geen zeelt vangen, maar had wel wat voer in het water achter gelaten. Als het goed is heb je denk ik in boompje wat over het water hangt nog wel een dobber van mij zien hangen.

Groet Arjan,

John Riegman said...

@Arjan, geen dobber gezien. Ik zag al dat er iemand op deze stek gezeten had.
Volgende keer beter met de vangst !

groet..John