Monday, April 30, 2012

Een vorstelijk paar.

Koninginnedag 2012,de weersverwachting ziet er, in tegenstelling tot de dag ervoor, zeer gunstig uit. Gisteren was het nog met pijn en moeite 10 graden. Zoals deze hele maand april al het geval is, koud,nat en onbestendig weer. Maar,zowaar op koninginne dag wordt prachtig weer voorspeld. Vroeg opstaan en gaan vissen om nog een rekening te vereffenen. De dag ervoor namelijk op een nieuwe stek een karper verspeeld. Om half zes in de ochtend aangekomen op de stek blijkt het toch niet zo stil te zijn als gehoopt. De lieve jeugd rijdt traditie getrouw op koninginnedag met brommers zonder uitlaat door de woonwijken. Ik gooi een paar handen halibut pellets in diverse afmetingen op de stek. Op 1 meter uit de kant laat ik behoedzaam mijn pauw pennetje zakken. Haak, 1 bb loodje en Drennan pennetje maak deze “rig” compleet. In de verte verstomd het lawaai van de brommers, wat overblijft is een kakafonie van vogelgezang. Een half uur is verstreken als de eerste belletjes aan de oppervlakte komen op de stek. Hetzelfde scenario als de dag ervoor volgt,de spanning stijgt. Wolken met belletjes aan de oppervlakte, enkele tikjes tegen de pen, dan wordt het pennetje bruusk weggetrokken, ik sla en.....niets. Een paar handen met hagelslag formaat pellets en een paar handen maden gaan weer op de stek. Even een stukje verder op kijken of op een ander voerstekje wat leven is. Niets dus. Dan maar weer terug, hier is wel leven, dikke wolken fijne belletjes aan de oppervlakte verraden een vis. Rustig inleggen en wachten op zeelt? karper? Mijn geduld wordt op de proef gesteld. Dan duikt het pennetje weg, even laten lopen en aanslaan. De hengel buigt diep....voor even. Een grote brasem verschijnt aan het wateroppervlak. Eenmaal op de kant blijkt het een hele grote brasem te zijn.
Even de rolmaat erlangs en deze geeft 63 cm aan, voorwaar een record vangst voor mij. Voorzichtig te brasem een stukje verder weer teruggezet en op de stek wederom wat handen met voer in gegooid. Het is ondertussen al lekker opgewarmd door het heerlijke ochtend zonnetje. Na een minuut of 20 komen de eerste bellenwolken weer aan de oppervlakte. Dat is weer snel vis op de stek. Het mini pennetje schommeld angstig in de wolk met belletjes. Langzaam zakt pennetje onder het wateroppervlak, ik wacht nog even en sla aan. De hengel buigt diep, heel diep, kan niet anders, dit moet een karper zijn. Met logge slagen komt de vis op gang. Gelukkig geen lange harde run onder de bomen door. Dit wordt een “ onder de top gevecht”. Angstige momenten volgen als de karper toch wat takken weet te bereiken. Flinke tegendruk doet het tij keren en de karper komt langaam naar het net. Ondertussen belt mijn vrouw, snel opnemen met de mededeling : “Geen tijd, grote karper aan het drillen”. De dril gaat nog even onder de top verder en dan langzaam glijd er een imposante spiegelkarper richting het net. Eindelijk de karper zit in het net en kan de kant opgetild worden,oeffff wat een gewicht. Voorzichtig leg ik de karper op de mat...ik geef een vreugde kreet...ik hoor een echo... Mijn vrouw juicht ook, de telefoon verbinding stond nog open. “ De karper is heel groot” zeg ik nog snel door de telefoon en verbreek de verbinding. Onthaken, meten,wegen. Een tijd geleden dat ik een karper gevangen heb, maar de handelingen zijn nog steeds routine. Meten....86 cm,dan wegen.... de Salter zakt en zakt...stopt op 28 pond.. Nog een recordvis voor mij deze ochtend !. Na wat foto,s en bewonderende blikken gaat ook deze koningklijke hoogheid terug het water in.Een prachtige spiegelkarper met het uiterlijk van een oude bokser, volgegeten maar toch nog beresterk.
Wat een ochtend, het is half acht en heb al 2 record vissen op de kant gehad. Nu snel naar huis om koninginne dag te gaat vieren en van het mooie weer genieten. De 2 vorsten zwemmen hun rondjes weer en ik, ik ga een lekkere verse oranje tompuche eten!

4 comments:

spinner said...

Hoi John,

Van Harte met deze twee kanjers , goed begin van een nieuw seizoen.

MVG Andre

Marcel said...

Hey John,

Dat is nog eens een mooie Koninginnedag zeg , en wat een prachtige spiegel die mag met mij dit jaar ook wel een keer op de foto.

Groeten Marcel

FER said...

Hi John,

Mooi beschreven, leefde helemaal mee. En gefeliciflapstaart met de twee bullen. Top!

Grtx,
FER

Klaasjan said...

Dag John,

Een koninginnedag om nooit weer te vergeten.

vrgr Klaasjan