Saturday, September 17, 2011

De eerste herstbladeren vallen.



Een kopvoorn stond nog op het verlanglijstje

De vleermuizen vliegen direkt rond mijn hoofd als ik vanmorgen vroeg in Limburg uit mijn auto stap. Hengels, rugzak en voeremmer worden ter hand genomen en een wandeling in het donkere landschap kan beginnen op weg naar de visstek. Opletten dat ik mijn nek niet breek, want het noodweer heeft flink huisgehouden gezien de vele omgewaaide bomen en afgerukte takken op de grond.
Aangekomen op de stek in de baitdropper in stelling brengen met deze keer een eigen "brouwsel" Hennep gekookt in de snelkookpan. De hennep die ik zelf kook wordt na lang of kort weken en koken lang niet zo mooi als de gekiemde hennep die je tegenwoordig kan kopen in potten. De geur van de tradioneel gekookte hennep is ook niet zoals ik zou willen. De prijs is echter fors te noemen voor zo'n pot gekiemde hennep, voor een kilo nat als snel 8 euro. Tijd voor een experiment dus. Eerst 10 minuten koken, maar na controle blijk 30 minuten koken in de snelkookpan prachtig gekiemde hennep zonder deze voor te weken, op te leveren. Af laten koelen in de pan en een massa geurige prachtig gekiemde hennep is een feit.
Inmiddels 10 baitdroppers vol met hennep op de stek laten zakken. Zo stil mogelijk te werk gaan om de vis niet te verstoren. Hengel optuigen, haak beazen met een klassiek blokje kaas om mee te beginnen. De natuur komt langzaam tot leven, de vis ook hoop ik. Ik heb al een goed jaar tot nu toe achter de rug maar een mooie kopvoorn heeft er tot nu toe niet ingezeten. Wie weet.
Na een uur wat tikjes op de top, ik sta op scherp.




Barbeel 71 cm

Een flinke ruk volgt, ik sla aan en een hevig verzettende vis schrikt wakker aan de andere kant van de lijn. Barbeel ?, kleine barbeel? de vis vecht anders dan een barbeel. Na korte tijd komt er een prachtige vis met grote schubben en een dikke kop boven het net. Kopvoorn, geweldig, mijn dag kan al niet meer stuk. Na wat foto's meten en wegen gaat de vis terug de rivier in. Met 51 cm en 2.1 kg voorwaar een beste vis.
De hennep doet zijn werk dus, wel te ruiken ook! Nog maar wat baitdroppers te water laten met hennep om hopelijk nog wat beschubte gasten aan tafel te krijgen. Het weer is inmiddels duidelijk aan het veranderen, een waterig zonnetje rest en een hoop wind.




Eigen brouwsel

Een vis toont weer interesse in mijn pittige belegen kaas. Wat korte rukjes gevolgd door een flinke uithaal. Aanslaan, de hengel gaat gelijk over in gevechtsstand. De pin geeft morrend lijn af. De vis opent zijn trukendoos, maar " niet dollen met de Rieg !" Alle vluchtpogingen worden teniet gedaan en na een paar minuten glijdt ook deze vis in het net. Een prachtige goudkleurige barbeel. De vis meet 71 cm en weegt 4.3 kg. Een prachtige vis die mooi kleurt bij de intredende herstkleuren rondom mij.
Er volgen geen aanbeten meer, inpakken en snel naar huis voordat het gaat regenen.

groet....John R

4 comments:

Klaasjan said...

Dat heb je hem toch maar weer geflikt John.

Marcel said...

Hey John erg fraai weer en mooi die grote kopvoorn.


Groeten Marcel

Dustin's Fly Box said...

Great looking fish! looks like you had a blast. You got a new follower

John Riegman said...

Welcome to my blog Dustin ! I had a great day catching these fishes in autumn, will see what this winter brings me.