Sunday, July 19, 2009

Eindelijk weer eens een dikke spiegel !

Een mooie dikke spiegelkarper van 83 cm en 20 pond


Vanochtend om 6 uur opgestaan, even buienradar gekeken en vissen maar. Het weer zag er redelijk uit, westen wind dus naar Portugaal in het meertje vissen. Bij aankomst op de visstek om 2 plaatsen hennep en pellets gevoerd. Links bloedworm pellets recht vooruit Koi pellets en een paar handen gekookte hennep. De hengels optuigen en afwachten maar wat er gaat gebeuren. In de lucht stond de wind wel gunstig maar helaas tussen alle bomen van het meertje ging de wind juist van me af waaien. Helaas, maar er zat al wat leven op m'n hennep stek in de vorm van belletjes. Na een half uur nog maar weinig actie op de pennen. Nog even geduld maar. IJsvogels vliegen een paar maal langs, vogels fluiten prachtig heerlijk.
Na wat kleine bellenwolkjes op beide stekken verschijnt er plotseling en grote bellenwolk op de hennepstek. Karper, dan kan niet missen! Op de hennep stek wordt met de brasem hengel, een oude Shakespeare Sigma 035 met 16/00 erop gevist. Snel ingedraait en de karper hengel met 22/00 erop op de hennepstek gelegt, hopen dat de karper op de karperhengel gehaakt wordt. Dit verhoogt de kansen van het landen van een gehaakte karper aanzienlijk omdat het geheel van hengel, lijn, grote vis beter in balans is. Maar helaas de bellen verdwijnen en alles wordt weer op zijn oude plaats gelegd. Brasem hengel recht vooruit, karperhengel links. Afwachten maar. Na een minuut of 10 wederom een grote bellenwolk op de hennep. Ik laat alles liggen en al gauw duikt de pen langzaam weg. Ik tik aan en ben benieuwd wat volgt. Een keiharde run schuin naar de overkant van het water. Onthoudbaar stormt de karper recht op overhangende bossages af. Met de brasemhengel kan ik weinig tegendruk geven, maar alles blijft nog heel. De vis is bijna bij de bossages en zwemt tegen een overhangende tak, schrikt erg en keer meteen om. Wat een geluk, de vis is in open water. De kans op succes neemt toe, langzaam komt de karper dichterbij.Het net wordt al in gereedheid gebracht. Voorzichtig drillen, de Sigma 035 weert zich kranig en geeft lijn als dat hij 20 jaar geleden als nieuw deed. Met deze molen zijn in het verleden al heel wat karpers gevangen. Maar je wilt eens wat nieuws en na verloop van tijd verdwijnt de molen in een doos uit het zicht.

Een ouwetje van wel 20 jaar oud, maar werkt nog perfect
Af en toe nog een uitval van de karper, maar de slip blijft zonder haperen lijn geven.
Klaar om geland te worden, een dikke spiegel zie ik nu, rustig blijven, voorzichtig het net onder de karper brengen. Net liften en ja!!! hij is binnen. Eindelijk weer eens een grote karper op de kant. Voorzichtig onthaken, camera in orde brengen, maar eerst weer eens een vis meten en wegen. De centimeter gaat langs de vis... 83 cm. nu nog wegen... 20 pond! Geweldig wat een vangst en nog een spiegelkarper ook. Na wat foto's genomen te hebben gaat de vis weer terug in het water.
Nadat alles weer voor een volgende vangst in gereedheid is gebracht leg ik de karper hengel weer op de bloedworm stek neer. Vrijwel direkt duikt de pen weg, ik sla... zeelt. Als toetje nog een mooie zeelt , weliswaar op de karper hengel, maar de zeelt is prachtig.
Aan de horizon komen de eerste buien van de dag al weer in zicht. Tijd om in te pakken met een zeer tevreden gevoel.

No comments: