Thursday, April 21, 2016

Lente tradities.

De eerste zeelt van het jaar, 54 cm.

De afgelopen jaren is het min of meer een traditie geworden om zo vroeg mogelijk in de lente een zeelt te vangen. Dit jaar, vanwege de milde winter al eind februari de eerste pogingen gewaagd. Helaas niets gevangen. Dan maar in Maart de eerste zeelt op de kant. Diverse malen wezen vissen, maar helaas op enkele lappen van brasems na, liet de zeelt zich niet zien. Waarschijnlijk door een staartje van koning winter welke nog de hele maand maart een koude deken over het land wierp met regelmatig nachtvorst en dag temperaturen van een graadje of 7. Dan moet het toch zeker in april lukken. Tijdens de vroege Pasen van dit jaar was het ook al niets geweest.

Voor zo'n prachtige bronsgroene zeelt maak ik graag mijn net nat
Inmiddels een kilo wormen online besteld om tijdens een lente achtige zondag middag weer eens een poging te wagen. Lange tijd bleef het stil bij m’ n pennetje toen deze toch geheel onverwachts wegdook, gevolgd door een kromme hengel en…..een knokkende zeelt. De eerste van het jaar en meteen een van een mooi formaat 54 cm.
Vanochtend nog maar eens geprobeerd een zeelt te vangen. Helaas was het behoorlijk koud in de vroege ochtend. De twijfel over een zeelt vangst sloeg al toe. Tot rond een uur of negen de eerste tikjes op de pen verschenen. Gevolgd door een mooie wegloper. Aangetikt en jawel...een mooie dril met een schitterende diepgroene zeelt volgt. Deze zeelt is goed wakker de hengel gaat lekker krom. Na de vis uitgedrild te hebben, wat foto’s genomen, meet de vis 48 cm. Ondertussen is het lente alom rond mij, bloeiend klein hoefblad, kloppende spechten krijsende buizerds….kom maar op met die lente!
Dikke grote brasems kwamen wel op de kant, de zeelt liet zich nog niet zien.

2 comments:

Conny Schultz said...

Prachtig weer John, inderdaad elk voorjaar tijdens de rubberrust, even achter de zeelten aan.
54 cm is een schitterende binnenkomer! Nu de lente is losgebarsten zullen er vast wel meer volgen John.
Mijn eerste zeelten zijn ook al binnen. Nog een maandje en dan mag ik weer achter de baarzen aan.

Ik lees altijd met veel plezier je zeeltvoorjaarsverslagen, dan denk ik zal John ze al gevangen hebben.
Het teken om ook te gaan zeelten. Ga zo door.

Groet uit het verre Heiloo,
Bas

John Riegman said...

Goede vangst Bas en bedankt voor de lovende woorden over mijn Blog.

Groet....John