Saturday, October 17, 2015

Najaars "roof"winde


Het is half oktober, de eerste snoek is al gevangen. De bladeren vallen en de eerste nachtvorst is ook al in het land geweest. Karper en zeelt heb ik al een tijdje links laten liggen. Een barbeel sessie staat nog in de agenda. Ik besluit nog maar eens aan de river te gaan vissen op roofblei, baars, "(roof) winde en ..een droom...zeeforel. Bewapend met een dooje lepels en plugjes, een molentje uit de 4000 serie, Power Pro 13/00 met een voorslagje van Fluor Carbon. De hengel, een St Croix met een medium/light actie vann 2.75 mtr. Met plugjes en lepels van 10 tot 15 gram zijn grote afstanden met deze hengel te werpen (50 mtr en verder) Hiermee is een groot gebied bevisbaar. De is bedoeld voor de roofblei maar ik neem niet aan dat eerder genoemde vissen daar bezwaar tegenmaken. Aangekomen op de parkeerplaat zie ik het water rechts van flink kolken langs een uitlopertje van wat steenstort. Snel de hengel klaarmaken, omkleden en voorzichtig naar deze stek lopen. Altijd opletten met de gladde stenen! Ik besluit met een klein Illex plugje te beginnen. Het water kolkt nog, het is afgaant water en bijna op zijn laagste punt. Worp naar worp wordt gemaakt, helaas zit er met regelmaat een pluk algen aan de haken. Gewoon doorgaan! Een stukje naar links gaan staan om zo tegen de laatste stuiptrekkingen van de felle stroom in te gooien en het plugje doen lijken alsof het een visje in moeilijkheden is in de stroming. Nog een aantal worpen gemaakt naar links, ver naar voren naar rechts. Met regelmaat blijven vastlopen in de algen welke vervolgens in de haken blijven hangen.

Uiticht op de rivier.
Gelukkig ben ik uitgerust met een bijna ontuitputtelijke hoeveelheid geduld en ga dus onverstoorbaar verden.
Dan opeens, als de stroming bijna stilvalt, een tik op de top, geen vastloper, vis!! Na een korte dril kom er een winde onder de kant, een grote zwaargebouwde winde. De haak schiet al los in het net. De rolmaat langs de vis....56 cm, een hele beste winde. Voorzichtig wat foto's van de vis in het net maken om deze niet te beschadigen op de stenen. De vis krijgt zijn vrijheid weer terug. Ik vis verder, vele worpen worden nog gemaakt als oefening om de vis van 1000 worpen te vangen......

2 comments:

Ronald F said...

John,

Roofblei is een lastige vis. Ik heb kilometers langs het Spui en de oude Maas gelopen. Zonder een stootje gehad te hebben.
Trouwens mooie barbeel weer van vorige bericht!

Succes

John Riegman said...

Hallo Ronald,
Ik heb de afgelopen weken eveneens vele vele worpen gemaakt zonder een roofblei te vangen, wel volgers gehad van het kunstaas. En zoals je kunt lezen wel grote windes weten te vangen als goedmaker. Volgend jaar in de zomermaanden weer eens proberen dat zijn toch de betere tijden voor de roofblei volgens zeggen. Nieuwe uitdaging voor volgend jaar:)

goede vangst....John