Sunday, June 27, 2010

Een welkome verrassing



Deze kopvoorn kon een stukje kaas niet verstaan.

De afgelopen 3 dagen weer eens samen met mijn vrouw naar Limburg gegaan om daar een korte vakantie te houden. De hengels gingen uiteraard mee, in de hoop een barbeel te vangen, maar in de Limburgse beken is iedere vis welkom!
Helaas stond het water erg laag, het was dus echt zoeken om een geschikte plaats te vinden om mijn blokje kaas, smaak, wormen of maden te water te laten. Maar al doende leert men en na wat observaties en eerdere vangsten werden er wat belovende stekken bevist. En niet zonder succes. Het eerste visbare uurtje waar gelukkig mijn vrouw bij was ving ik op een " hotspot" een mooie kopvoorn. Onder een wat overhangende takken en een stuk boomstam lag de kopvoorn geduldig te wachten op een hartige hap. Binnen een paar seconden nadat ik het trosje maden sturend in de stroming op de juiste plek kreeg, hapte de vis toe. Een kopvoorn van 41 cm. Wat mooie foto's gemaakt en de vis kreeg zijn vrijheid weer. Voor de rest van deze avond was het op wat voorns en een alver na niet veel.



Een beekforel van eigen bodem

De volgende ochtend om 5 uur opgestaan kijken of de vis wil bijten. Helaas stond het water nog wat lager. Het blokje kaas werd voorzichtig op een mooie stek te water gelaten in de hoop op kopvoorn of barbeel. Al snel volgden wat harde tikken op de hengeltop. Aangeslagen en een kopvoorn diende zich aan, 35 cm deze maal.
Vervolgens eens wat actiever aan het trotten gegaan. Iets overdiepte instellen. De lijn strakhouden en langzaam met de stroming mee laten voeren, op zo'n wijze dat eerst het aas komt en dan de het lood en de dobber. Na een paar keer misgeslagen te hebben op een meter 20 afstand onder wat overhangende takken van een els weer een aanbeet. Ik sla aan, vis. Eindelijk, niet groot zo te voelen, maakt niet uit, ik gok op een kopvoorn. De vis naar het net gedirigeerd en .... wat is dat nu, een heuse forel. Als ik me niet vergis een beekforel. Voorzichtig wat foto's gemaakt en de vis in het water wat op krachten laten komen. Nieuw bosje wormen op de haak en kijken wat er zich nog meer schuilhoudt onder de takken. Er volgen op deze stek en een andere stek nog 2 beekforellen.



Een "hotspot" voor de kopvoorn

In de rest van de visbare tijd ving ik nog een kleine kopvoorns, serpelingen, blankvoorn en alvers. De barbeel hield zich lekker ergens schuil....maar dat mocht de pret niet drukken na de welkome verrrassing in de vorm van beekforellen.

groet... John R

nog een filmpje van de vangst van de kopvoorn op You Tube gezet.

http://www.youtube.com/watch?v=cjCYwZwclao